Jak oszczędzić na obiadach i nadal jeść zdrowo?

Pewnie nieraz jest tak, że gdy nie masz totalnie żadnego pomysłu na zdrowy obiad, udajesz się po prostu do najbliższego supermarketu i liczysz na to, że jakiś produkt sam wręcz wpadnie w twoje ręce i zainspiruje cię do przyrządzenia wyśmienitego odżywczego dania. Jest to jakiś pomysł. A możesz go jeszcze delikatnie zmodyfikować, by gotować nie tylko zdrowo, ale też i tanio.

Zdrowe i tanie obiady – czy to możliwe?

Zacznij po prostu zaglądać do supermarketów w godzinach popołudniowych bądź wieczornych, czyli wtedy, gdy spora ilość produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia trafia do specjalnych koszy lub na półki z wyprzedażami. Takich przecenionych produktów spożywczych możesz szukać nawet na nabiale.

Oszczędzaj na obiadach ale rób to mądrzę

Niższa cena nie znaczy natomiast, że artykuł nie nadaje się już do spożycia. Przeważnie te przecenione towary są jeszcze ważne przed dwa lub trzy dni. Jeżeli więc zdecydujesz się je kupić, pamiętaj o tym, by najlepiej jeszcze w tym samym dniu wykonać z nich jakiś zdrowy obiad, aby nie dopuścić do przeterminowania produktu.

A z tego rodzaju promocji na pewno warto korzystać, jeżeli chce się gotować i zdrowo, i smacznie, i przy tym tanio. Sam przecież wiesz, że aktualne ceny żywności są porażająco wysokie. Nawet zwykły jogurt naturalny potrafi kosztować trzy złote. Jeżeli natomiast znajdziesz go na półce z produktami o krótkim terminie przydatności do spożycia, zdołasz zapłacić za niego kilkukrotnie mniej – być może nawet nie więcej niż jedną złotówkę. Na takich promocyjnych działach szukaj też koniecznie bardziej nietypowych produktów. Dość często natkniesz się w nich chociażby na łososia, który jest znakomitym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych.

Przynajmniej raz w tygodniu warto przygotować z niego zdrowy obiad, zapiekając rybę w piekarniku i uzupełniając ją ugotowanymi ziemniaczkami oraz świeżą surówką z kiszonej kapusty. Łosoś na ogół jest jednak drogi, dlatego warto kupować go na promocjach. Podobnie możesz postępować ze wszystkimi innymi produktami spożywczymi.

źródło: https://www.porcja.pl/ – kuchnia, kulinaria, gotowanie